ATG

ATG står för Aktiebolaget Trav och Galopp och är travsportens samverkansorgan för spel på hästtävlingar i Sverige. Det är ett aktiebolag som ägs av Svensk Travsport och galoppförbundet Svensk Galopp.

Harness racing. Racing horse in motion

ATGs verksamhet regleras av ett avtal mellan ägarna och staten, som tillsätter hälften av styrelsemedlemmarna och bland dessa styrelsens ordförande. ATG har legalt monopol på spel som faller under trav eller galopp, det är alltså förbjudet för något annan företag att erbjuda spel på just trav och galopp i Sverige. Men detta förhindrar inte företag som bedriver sin verksamhet utanför Sverige att ge svenskar chansen att spela på deras odds.

Företaget anordnar en mängd spel inom hästsport:

  • V64 – denna spelform spelas på onsdagar, för det mesta på Solvalla travbana. När man spelar på V64 kan man vinna på 6, 5 eller 4 rätt.
  • V65 – detta startade 1974 på solvalla. V65 var fram till oktober 1993 den tidens motsvarighet till dagens V75 och kördes i regel på lördagar. Men i dag avgörs V65 fem dagar i veckan och det är möjligt att vinna på 6 eller 5 rätt.
  • V75 – I oktober 1993 gick man över till V75, det skedde på Jägersro. V75 körs på lördagar, i vissa fall på söndagar om det är en storhelg. Ytterligare V75-omgångar har även körts på andra veckodagar. Här ska man pricka vinnarna i 7 olika lopp, man kan även vinna på 6 eller 5 rätt.
  • V86 – man började med V86 i november 2011 på Solvalla, det är ett testspel som ersätter V64 under 10 onsdagar. Det uppstod genom en efterfrågan från spelarna att det skulle finnas ett billigare spel med större vinster under veckorna. Rad priset är 25 öre och vinst utbetalas vid 8 rätt. Är vinstsumman högre än 20 kronor betalas det även ut vid 7 eller 6 rätt.

Den högsta vinsten någonsin var den 27:e februari 2010 och var på hela 67,312,633 kronor.

Comments are closed.