Elitloppet

Elitloppet är för många, för att inte säga alla svenska travälskares höjdpunkt på året. Det är ett av travsportens mest renommerade lopp och sista helgen i maj varje år så besöks Solvalla av tusentals människor.

Elitloppet

Sveriges största idrottsevenemang

Faktum är att Elitloppet faktiskt är det allra största årliga idrottsevenemanget i Sverige. Många tänker nog att det måste väl vara någon av de stora lagsporterna, eller kanske svenska rallyt som är det största evenemanget, men så är alltså icke fallet.

Elitloppet körs som sagt en gång per år den sista söndagen i maj och loppet har alltid, sedan 1952, genomförts på Solvalla travbana. Loppet kördes första gången 1952, då under namnet Jubileumsloppet, detta för att uppmärksamma att Solvalla nu hade 25 år som travbana på nacken.

Varje år bjuds 16 hästar in till loppet och innan det riktiga Elitloppet så körs semifinaler där de fyra bästa från de två heaten går vidare till finalen. Distansen är sedan 1965 det man inom travsporten kallar för sprintdistansen och mäter en engelsk mil, eller 1,609 kilometer. Det är ett prestigefyllt lopp bara i sig att vinna, men den hyggliga prissumman på tre miljoner kronor till vinnaren lockar säkerligen en och annan kusk till att vilja bli inbjuden

Mer än bara ett travlopp

Elitloppet är likt många andra stora evenemang inte längre (sedan länge) bara ett travlopp med allt vad det innebär. Elitloppet är ett stort evenemang av den karaktär som många gärna och ofta kallar för folkfest. På spelsajten Tippat.se ger man tipset till gemene man att uppleva elitloppet åtminstone en gång även om du helt saknar intresse för travsporten. Idag liknar evenemanget mer en festival än en V5:a på Dannerotravet. Skillnaden mot en festival är väl dock att det kryllar av kändisar från alla segment, inte bara från travsporten.