Klassiska travlopp

Det finns klassiska travlopp som blivit klassiska för att de var speciella just den gången och det finns klassiska travlopp som återkommer år efter år och är av en speciell karaktär som gör just dessa till klassiska.

TravLåt oss minnas några svenska lopp som blivit klassiker på grund av dramatiken under loppet eller att fel/rätt häst vann.

Elitloppet 1973 med Ego Boy och historien som följde efter det. I skiljeheatet jagade Flower Child och Ego Boy varandra. Ego Boy ledde stora delar av heatet men fick finna sig i att bli förklarad tvåa efter granskning av målfoto. Det som gör det loppet klassiskt är att det var det då absolut snabbaste loppet som körts i landet. Det blev till och med Europarekord, en milstolpe i svenskt trav.

Fyraåringseliten 1987 med Ata Star L blev en riktig rysare. Hästen var en stor talang i Tommy Hannés stall utanför Enköping. Tommy lyckades hitta talang efter talang under 70- och 80-talen. Kanske den mest begåvade unghästen som någonsin funnits i Sverige var Ata Star L. Han var överlägsen som treåring och besegrade de flesta och i fyraåringseliten 1987 lyckades han komma på delad förstaplats trots två galopper och tredjespår.

I Sprintermästaren 1983 gjorde The Onion något fenomenalt. Han sprang fortare än någon gjort före honom. Han vann med halva upploppet på 12,0 sekunder. Europarekordet på den tiden var 12,8 sekunder och förbättrades i ett slag med nästan en sekund. The Onion tränades av Stig H Johansson och hade innan han kom till Stig H betraktats som en bråkig häst, men Stig H fick honom att lugna ner sig.

Ryssgalan 1954 var en publikframgång. Publikrekordet höjdes från 15 000 åskådare till 30 000. Ryska hästar skulle för första gången sedan 1929 tävla utanför Sovjetunionen. Det var stort att få ryska hästar för tävling till Sverige. Själva loppet blev en duell mellan redan då legendariska Frances Bullwark och ryske hästen Gibrid. När det var dags för upplopp hade båda legendarerna redan gett allt. Då ångade Gay Noon på och trots en galopp i början av upploppet lyckades han slå båda legenderna och springa sig till seger.