Prix d’Amerique

Det stora travloppet Prix d’Amerique är ett av de allra största och mest prestigefyllda travloppet som körs i världen. Loppet brukar ibland sägas vara ett slags inofficiellt trav-VM. Det körs i Frankrike, vilket man kan se på namnets stavning, på en bana utanför Paris. Tävlingen anses vara ett av de hårdaste travloppen som körs.

TravDen förste svensk som segrade var Sören Nordin och året var 1950. Loppet kördes för första gången 1920 som en hyllning till de amerikanska trupperna som bistått Frankrike under det första världskriget. Under åren har fler svenskar tagit hem segern, bland annat Stig H Johansson och Helen A Johansson.

Årets skräll var när svenske hästen Maharajah med kusken Örjan Kihlström travade först över mållinjen. Deras seger var den första svenska segern på 19 år bortsett från 2006. Det var då Giant Neo tilldömdes segern efter att den häst som kommit först i mål togs ifrån segern, då det visade sig att hästen var dopad. Maharajah är nio år och det här toppade hans karriär. Hästen har redan vunnit alla andra stora lopp. Vinstsumman för loppet var 4,6 miljoner kronor.

Prix d’Amerique avgörs alltid den sista söndagen i januari. De hästar som startar har kvalificerat sig genom att de har sprungit in mest pengar eller kvalificerat sig genom att vinna vissa kvalificeringslopp. Startar gör 18 hästar, både hingstar och ston. Valacker får dock inte delta. Startmetoden är så kallad voltstart där ekipagen startar på kommando. De startar oberoende av startnummer och de får försöka ta sig fram till en så bra position som möjligt.

Comments are closed.