Svenskt Derby

Galopptävlingar är inte lika vanliga i Sverige som travtävlingar, men när det galopperas kan det göras med finess. Ja finess hos publiken. Den mest kända och spektakulära galopptävlingen i Sverige är Svenskt Derby som rids på Jägersros galoppbana i Malmö varje år i augusti.

TravderbyDet har blivit en tradition att åskådarna, och främst då kanske för kvinnorna som bär fantastiska hattar, ofta med mycket blommor på. Hattarna har blivit en tävling i tävlingen, inte så att det delas ut priser för dem, men den roligaste, fyndigaste eller vackraste hatten är den som blir mest fotograferad av kändispressen, och vem vill inte vara med i Se och Hör?

Derbyt är endast öppet för treåriga hästar vilket innebär att en häst bara kan ställa upp en gång. Svenskt Derby anordnades första gången på Jägersro (www.jagersro.se) 1913 vilket gör det till ett av de äldsta årliga idrottsarrangemangen i Sverige någonsin.

På Jägersro tävlar man inte bara i galopp utan det finns även en travbana. Förutom tävlingarna kan man vara med om en hel del olika arrangemang som till exempel dubbelsulky. Är man häst- och travtokig kan man få åka med en professionell kusk i en lite större sulky och få känslan av hur det känns att tävla i trav.

Comments are closed.