Träna upp styrkan

Det är en vanlig missuppfattning att ryttare inte behöver träna styrka. I själva verket är det ytterst viktigt för ryttare. I den här artikeln kommer vi att lista några av de styrkeövningar som hjälper dig som ryttare att orka mer på hästryggen. Tipsen kommer från Ridsport.se som skrivit en artikel om ett bra träningsprogram att följa för de ryttare som behöver träna upp en grundstyrka.

Träning

Olika övningar

Det är inte bara hästen som måste tränas utan även du! Här kommer ett par bra styrkeövningar som är bra för dig som ofta rider. Likt många träningsformer vill du börja ditt styrkepass med uppvärmning. Att hoppa hopprep är ett utmärkt sätt att få upp flåset samtidigt som du aktiverar hela kroppen. När du känner dig varm nog – ofta efter 5-10 minuter – kan du påbörja följande övningar.

Benlyft. Benlyft är en övning som går till på följande sätt: du ligger med ryggen mot marken med benen sträckta och magen spänd. Från höften lyfter du ena benet uppåt. Se till att du inte går ned med foten hela vägen ner till marken utan upprepar övningen när du har cirka fem cm kvar till marken. Detta kan du göra i tre omgångar och varje gång lyfter du ditt ben 10-12 gånger.

Arm- och benlyft på mage. Det här är en övning som tränar rygg, rumpa och hamstrings. Du ligger på mage med armarna sträckta över huvudet med blicken nedåt. I en synkroniserad övning lyfter du höger arm och vänster ben. Likt den tidigare övningen gör du detta 10-12 gånger i tre omgångar. Innan du börjar träna behöver du införskaffa ett par träningsredskap.

Rodd. Ridsport tipsar om rodd med foderhink men det går minst lika bra med vanliga hantlar! Du ställer dig med exempelvis vänster knä på en bänk och lutar dig mot vänster hand. I höger hand håller du hantlen (eller hinken) och lyfter den långsamt upp mot revbenen. Upprepa 10-12 gånger på varje sida.

Ät rätt – må bra Se till att sköta din kost. Om du tränar mycket utan att äta tillräckligt mycket, eller om du äter en ohälsosam kost uteblir dina resultat. Ät därför minst tre mål om dagen, varvat med ett eller två mellanmål för att hålla blodsockernivån uppe. Kosten är – förutom sömn och träning – en av de tre grundbultarna som behövs för att må bra.

Comments are closed.