Vanliga skador bland ryttare

439934-jump

Till skillnad från vad många verkar tro är att rida hästar långt ifrån en riskfri sysselsättning. Varje år inträffar omkring 13 000 personskador i samband med ridning eller hästhantering. Många av dessa skulle ha kunnat undvikits bara personerna i fråga hade rätt utrustning och inte minst rätt kunskap.

Efter fotboll är ridsporten den största ungdomsidrotten i Sverige, så det kanske inte är så underligt att den även kommer direkt efter fotbollen i antalet utövare som drabbas av skador. Fotbollsskador estimeras runt 31 000, så 13 000 kanske inte verkar som en så stor siffra. Men vad som inte syns i denna statistik är att att skadorna ofta är allvarliga. Då är det viktigt att personer i närheten kan hantera detta på rätt sätt.

Vissa typer av ryttare är mer drabbade än andra, den första kategorin är de i sina tidiga tonår och här handlar det ofta om slarv med säkerhetsutrustning och oförsiktigt hanterande av hästarna. Den andra kategorin är oerfarna vuxna ryttare, mer rutinerade ryttare skadar sig ju även men inte i samma utsträckning.

Bara 25 procent av skadefallen involverade hästar inträffar vid hantering av hästar, resten händer under själva ridningen. Bland vuxna är det hjärnskakning som är den vanligaste skadan och hos barn är det brott i arm eller armbåge. Anledningen till detta är i stor sett fallhöjden. Barn rider på en ponny och faller därför bara omkring från en till en och en halv meters höjd och när de faller tar det emot sig med armarna. Vuxna däremot faller däremot från en högre höjd, omkring två meter, och hinner oftast slå runt i fallet.

För det som råkat ut för en skada i samband med fall från en häst kan det behöva inte bara en återhämtningsperiod utan även en del rehabilitering, man bör inte gå tillbaka till ridningen innan man har läkt och känner sig redo.

Comments are closed.